dimarts, 21 d’abril del 2009

El carrer Creu Coberta (Sants) - Roser Baratta

Creu Coberta

El carrer Creu Coberta segueix el traçat de l'antiga Via Morisca, és un carrer que va penetrant en els antics pobles d'Hostafrancs i de Sants. Hi havien estat exposades les despulles dels condemnats a mort fins la seva putrefacció (a Creu Coberta i al Coll de la Trinitat).
Molts pocs dies abans del Nadal de l'1822 els Constitucionals, amb el pretext que als Realistes volien apoderar-se de la Mare de Déu de Montserrat, trameteren un escamot de tropa al Monestir amb l'ordre de porta la Imatge a Barcelona.
El dia dels Reis del 1823 Madona Bruna la nostre Moreneta entrà triomfalment a Barcelona. El Castell de Montjuïc disparà les canonades de rúbrica en les recepcions reials. En arribar a la porta de Sant Antoni, en un safata d'argent hom presentà les claus de la Ciutat a la Verge davallada de la magnifica carrossa dels Marquesos de Castellvell. Poques vegades la Ciutat Comtal ha tributat una recepció tan esclatant a cap Monarca. L'ajuntament i les autoritats civils i militars prengueren part corporativament en la festa. Des de la Creu Coberta fins la Catedral.

Roser Baratta