dimarts, 24 de març del 2009

Al Capítol IX quan els grup de forners del carrer dels Petons estan creuant la Barcelona emmurallada per anar a celebrar a Montjuïc el dia de Sant Honorat, patró del seu gremi, travessen una colla de carrerons estrets, el senyorial carrer Ample, i passen per una plaça i un convent. El Pep li diu al Miquel: “Aquí es el lloc on els reis juraven els furs i les llibertats de Catalunya abans de la guerra de 1714”.

De quin convent i de quina plaça ens parla l'autor?


Potser ens parla de la placa de les Barques ? Fou durant molt de temps aquest indret platja lliure, anomenada platja de les Barques. La plaça del Duc de Medinaceli fou urbanitzada l'any 1844, a l'ombra de la Muralla de Mar, en una part de l'antic convent de Sant Francesc.

El convent de Sant Francesc, construït al segle XIII en homenatge del pas del Sant per Barcelona, fou inaugurat per el Rei Jaume I. Era un gran conjunt que arribava des de l'actual plaça fins a la Rambla. Un fet que demostrava la importància del lloc, era que tots els reis de la Corona d'Aragó (des del segle XIV fins el XVI) quan arribaven per primera vegada a Barcelona, juraven públicament les constitucions o furs aquí.

Roser Baratta