dimarts, 17 de març del 2009

ELS REPARADORS DE CALÇAT

Quan en Miquel ens fa la descripció dels dispesers al carrer dels Petons assenyala que la mestressa es diu Aurora i el seu marit Anià que fa d’ataconador a la plaça de Sant Agustí. La majoria dels carrers al voltant de la plaça tenien noms vinculats al gremi del tèxtil o de la pell com Assaonadors, Blanqueria, Flassaders i estaven instal·lats en aquest barri de Barcelona perquè tenien l’aigua necessària per treballar els seus productes. L’aigua venia de Montcada transportada pel canal del “ Rec Condal”.
Rec Comtal (de comte, títol nobiliari) que també fornia d'aigua els safareigs públics del barri on les dones anaven a rentar a les piques de les Basses de Sant Pere.

Els ataconadors i el taloners eren sabaters especialitzats en adobar calçat. Un petit ofici que aparegué al darrer terç del s XV: eren els sabaters de vell. Formaven una confraria sota l'advocació dels sants Crispí i Crispinià, però com eren pobres depenien del control del ric gremi dels mestres sabaters que ja remuntava la seva existència corporativa a l'any 1203, amb la fundació de la confraria de Sant Marc que era present al Consell de Cent. Disposaven d'una important casa gremial i uns notables retaules religiosos.


Gremi de Mestres Sabaters
Retaule de Sant Marc d'Arnau Bassa