dilluns, 19 de gener del 2009

L'alzina del passeig de Gràcia


En aquest poema escrit per Jacint Verdaguer, pels voltans del 1900, s'explica en una preciosa prosa poètica com una alzina havia quedat atrapada enmig del Passeig de Gràcia, dins la Barcelona que s’urbanitzava ràpidament. Com l’alzina “filla de muntanya” com ell, queda atrapada dins aquests canvis. Podem veure un paral·lelisme entre aquest arbre i el mateix Verdaguer, també, fill de muntanya, i que encara que foraster havia estimat aquesta ciutat dedicant-li molts poemes i escrits on es descrivien la seva història, el seu creixement i les grans transformacions. Es pregunta: “Tu arribes a la vida tot just i quantes vegades los vegeres canviar en aqueixa via? Quantes los veuràs canviar encara si et deixen envellir? Mes, si creixes gaire, si eixamples gaire la copa, no et deixaran pas morir de vellor .... "Te faran la corretgeta"
I així va ser quan al 1908 aquesta alzina va ser treta del Passeig de Gràcia.
La seva historia s’inicia quan al Passeig de Gràcia, davant el núm. 24 la propietària de la casa va fer va plantar aquesta alzina, procedent del bosc "El Rivet" de Benassal ( Alt Maestrat), El Rivet constitueix una esplèndida mostra de bosc de roure valencià però no només es troben roures al bosc del Rivet també hi ha exemplars d’alzina com la que va ser portada a Barcelona sobre el 1900 i que va ser lloada per Mossèn Cinto Verdaguer en aquest poema.
Al 1908 amb motiu de la instal·lació dels tramvies pel Passeig de Gràcia potser li van fer la corretgeta perquè va ser treta d’aquesta ubicació. Anys més tard l’Ajuntament va plantar al Passeig de Gracia davant el núm. 105 una altra alzina (Quercus ilex) commemorant la lloada per Mossèn Cinto. Just el passat 2008 va ser col·locat un cartell indicador on s’explica aquesta història.

Maribel Rafel